Pizza wiejska na mięciutkim cieście

4.99 (151 ocen)

Pyszna pizza, ciasto rozpływa się w ustach:)

Składniki:

  • CIASTO:
    jajko
    3 dag drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    1 szklanka mleka
    3 szklanki mąki

    Laska kiełbasy wiejskiej
    kawałek boczku
    4 duże pieczarki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    koncentrat pomidorowy
    oregano
    ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza wiejska na mięciutkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W głębokiej misce wymieszać drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodać jajko, olej i ciepłe mleko, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i wyrobić szybko ciasto. Posypać mąką, przykryć i odstawić na ok 30 minut aż podwoi objętość.
  • 2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę.
  • 3. Kiedy ciasto urośnie zagnieść je i wylepić blaszkę do pieczenia (dużą). Posmarować koncentratem i posypać pozostałymi składnikami. Posypać oregano. Piec ok 20 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować