PIZZA WIEJSKA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Żadem łasuch i wielbiciel pizzy nie poprzestanie na jednym kawałeczku

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    3,5 szkl mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    1/2 kostki drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki oleju
    dodatki:
    pętko kiełbasy np podwawelskiej
    1 żółta papryka
    2 pomidory malinowe
    pół czerwonej cebuli
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    40 dag żółtego sera
    10 dag tartej mozzarelli
    3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy

Pizza wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz
    cukru robimy zaczyn.
    *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na
    oleju.Osączamy
    *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju.
    Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy.
    *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta
    paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na
    połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki.
    Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był
    w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser óżłty oraz
    mozzarellę. Na wierzch
    układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski papryki. Pieczemy
    ok 12 minut w 160 st.

Komentarze

Podobne przepisy