Dwie średnie pizze lub jedna duża, na całą blachę z piekarnika to pyszny pomysł na bezmięsny obiad lub piątkowe spotkanie z przyjaciółmi.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej typ 00 lub pszennej uniwersalnej
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka miodu lub cukru
250 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
oliwa
Pizza wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże łączymy z miodem lub cukrem, zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie w szklanej misce. Formujemy kulę, polewamy po wierzchu oliwą, lekko ją rozsmarowujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Ponownie wyrabiamy przez kilka minut, zamykamy w szczelnym pojemniku i zostawiamy na noc w lodówce.
Pomidory z puszki doprawiamy przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem i ponownie wyrabiamy. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki. Połowę ciasta wykładamy na środek blachy i polewamy oliwą. Ciasto rozciągamy ręcznie, tak aby środek by cienki, a ranty grubsze. Sosem pomidorowym smarujemy środek pizzy. Obficie posypujemy wiórkami mozzarelli, układamy pokrojone oliwki, kapary i porwaną w dłoniach połówkę kulki mozzarelli. Pizzę pieczemy przez około 10 minut, do zarumienienia brzegów.
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Pizzę podajemy z ulubioną oliwą i posiekaną świeżą bazylią. Smacznego!
Komentarze