Pizza warzywno-owocowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pizza, która jest smaczna i kolorowa

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej,
    2 jajka,
    1 łyżeczka cukru,
    1/2 łyżeczka soli,
    150 ml wody
    5 dag drożdży,
    3 łyżki oleju,
    25 dag mieszanki startych serów- Edamski i Gouda
    warzywa mrożone (brokuły, fasolka, kukurydza, papryka czerwona)
    1 opakowanie sosu Napoli
    8 plastrów ananasa z puszki
    czarne oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza warzywno-owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku mieszamy wodę z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, wlewamy olej, dodajemy jajka i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn,ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym. Blachę smarujemy olejem a ciasto przekładamy na blachę i formujemy kwadrat 35 x 35 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta.

    Polewamy ciasto sosem Napoli z całymi pomidorami, marchwią i cebulą i posypujemy połową sera. Ciasto posypałam mrożonymi warzywami, pokrojonym w kostkę ananasem. Posypujemy resztą sera. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i wstawiamy na kolejne 10 minut. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.

Porady

Aby ciasto ładnie wyrosło wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować