Pizza w całkiem innym, oryginalnym wydaniu. Przyciąga nie tylko wzrok ale i kupki smakowe. To niepozorne danie raz zrobione zagości w waszych domach na dłużej.
60 min
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
10 dag Drożdży
¾ szklanki letniej wody
Łyżeczka cukru
Łyżka soli
Szklanka letniej wody do wyrabiania ciasta
Nadzienie:
Pierś z kurczaka
Papryka czerwona
ok. 20 dag pieczarek
duża cebula
ok. 20 dag sera żółtego
bułka tarta
jajko
sól, pieprz, majeranek, mąka, olej, papryka słodka i ostra w proszku
sos:
ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ostrego, dobrego keczupu
ok 1/2 szkl. gorącej wody
duży ząbek (lub dwa mniejsze) czosnku
płaska łyżeczka oregano
-II- bazylii
sól czosnkowa do smaku
szczypta cukru
Pizza w warkoczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, zasypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą, bez mieszania. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch.
Mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól i wlać drożdże z wodą. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od rąk. W razie potrzeby dolewać letniej wody lub podsypywać mąką. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 min.
Nadzienie:
Pierś kurczaka filetujemy i robimy kotlety. Przyprawiamy je sola pieprzem i majerankiem. Następnie obtaczany je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju.
Wystudzone kotlety kroimy w nieduże paski.
Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w półksiężyce i podsmażamy na odrobieni oleju. Doprawiamy dla ostrości pieprzem i paprykami w proszku.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Wrzucamy je do gotującej osolonej wody na ok. 2 min.
Ser żółty trzemy na tarce na dość grubych oczkach.
Sos:
Koncentrat i keczup przekładam do miski, czosnek przeciskam przez praskę, dodaje zioła mocno roztarte w palcach, sól, cukier i zalewam to gorąca woda - wymieszać.
Warkocz:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. najlepiej w kształt prostokąta. Na środku na całej długości rozsmarowujemy sos i kolejno układamy pokrojone kotlety, paprykę z cebulką, pieczarki i posypujemy serem. Boki ciasta kroimy prostopadle do farszu w paski i zakładamy je na przemian na farsz jakbyśmy zaplatali warkocz. Następnie układamy go na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min w temperaturze 180oC.
Komentarze