Pizza w warkoczu

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Pizza w całkiem innym, oryginalnym wydaniu. Przyciąga nie tylko wzrok ale i kupki smakowe. To niepozorne danie raz zrobione zagości w waszych domach na dłużej.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    10 dag Drożdży
    ¾ szklanki letniej wody
    Łyżeczka cukru
    Łyżka soli
    Szklanka letniej wody do wyrabiania ciasta

    Nadzienie:
    Pierś z kurczaka
    Papryka czerwona
    ok. 20 dag pieczarek
    duża cebula
    ok. 20 dag sera żółtego
    bułka tarta
    jajko
    sól, pieprz, majeranek, mąka, olej, papryka słodka i ostra w proszku

    sos:
    ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ostrego, dobrego keczupu
    ok 1/2 szkl. gorącej wody
    duży ząbek (lub dwa mniejsze) czosnku
    płaska łyżeczka oregano
    -II- bazylii
    sól czosnkowa do smaku
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Pizza

Pizza w warkoczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, zasypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą, bez mieszania. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch.
    Mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól i wlać drożdże z wodą. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od rąk. W razie potrzeby dolewać letniej wody lub podsypywać mąką. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 min.

    Nadzienie:
    Pierś kurczaka filetujemy i robimy kotlety. Przyprawiamy je sola pieprzem i majerankiem. Następnie obtaczany je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju.
    Wystudzone kotlety kroimy w nieduże paski.
    Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w półksiężyce i podsmażamy na odrobieni oleju. Doprawiamy dla ostrości pieprzem i paprykami w proszku.
    Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Wrzucamy je do gotującej osolonej wody na ok. 2 min.
    Ser żółty trzemy na tarce na dość grubych oczkach.

    Sos:
    Koncentrat i keczup przekładam do miski, czosnek przeciskam przez praskę, dodaje zioła mocno roztarte w palcach, sól, cukier i zalewam to gorąca woda - wymieszać.

    Warkocz:
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. najlepiej w kształt prostokąta. Na środku na całej długości rozsmarowujemy sos i kolejno układamy pokrojone kotlety, paprykę z cebulką, pieczarki i posypujemy serem. Boki ciasta kroimy prostopadle do farszu w paski i zakładamy je na przemian na farsz jakbyśmy zaplatali warkocz. Następnie układamy go na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min w temperaturze 180oC.

Porady

Doskonale smakuje podany z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować