Pizza o grubym brzegu serowym, nadziana dużą ilością farszu z pieczarek i papryki.
15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma do tarty o śr. 30 cm
Składniki ciasto:
2 szklanki mąki(pojemność szklanki 200 ml)
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 dag świeżych drożdży
Sól do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego
¾ szklanki ciepłej wody
3 łyżki gęstego sosu pomidorowego
Tłuszcz do formy
Nadzienie:
30 dag pieczarek
1 łyżka oleju
3 małe kolorowe papryki
15 dag żółtego sera
10 talarków chudej kiełbasy
Sól, pieprz do smaku
Pizza w otoczce kukurydzianej z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć do odparowania wody z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Plastry kiełbaski przekroić na pół. Połowę sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, drugą połowę pokroić w kostkę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól do smaku, wymieszać. Dodać wodę, olej, pokruszone drożdże, delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie zagnieść elastyczne ciasto, obtoczyć w mące kukurydzianej. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Formę natłuścić, wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozciągnąć na dno blachy i brzeg.. Starty ser wyłożyć przy brzegu formy, zawinąć brzeg. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na ciasto wyłożyć pieczarki, kostki papryki, kiełbaskę i kostki sera. Całość odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni 30 minut. Pizzę przed podaniem polać ketchupem.
Komentarze