Pizza inaczej, małe kawałki do ręki z delikatnym nadzieniem pieczarek, sera i ketchupu. Super dodatek do śniadania w domu lub w pracy.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki
3 łyżki oleju
Sól do smaku
Ciepła woda
2 dag świeżych drożdży
Nadzienie:
4 łyżki ketchupu pikantnego
½ kg pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki oleju
20 dag żółtego sera w kawałku
Sól, pieprz do smaku
Papier do pieczenia
Pizza – ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól do smaku, olej i ciepłą wodę(na początek ½ szklanki). Składniki delikatnie zamieszać widelcem, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia drożdży. Następnie zagnieść elastyczne ciasto – gdy będzie bardzo tępe, dodać wody. Ciasto ma odchodzić od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, przesmażyć, dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem.
Na stolnicę przenieść wyrośnięte ciasto,rozwałkować na prostokąt. Posmarować ketchupem, rozłożyć pieczarki, posypać startym serem(część sera zostawić). Zrolować wałek, pociąć na 5 cm kawałki ostrym nożem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić kawałki pizzy w pewnej odległości. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 200 stopni. Następnie kawałki posypać na wierzchu serem, zapiekać około 3 minut. Przed podaniem do jedzenia każdy kawałek posmarować ketchupem.
Porady
1.do nadzienia można dodać kilka plasterków chudej wędliny..
Komentarze