Pizza razowa

0 (0 ocen)

Pyszna krucha pizza, w sam raz dla dbających o linię

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
    - 20g drożdży
    - 6 łyżek oliwy
    - 3/4 szklanki wody
    - 1/2 - 1 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    - sos cygański
    - 5 pieczarek
    - 1 pomidor
    - 1/2 puszki kukurydzy
    - 200g sera żółtego
    - przyprawa do pizzy

Pizza razowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: drożdże rozpuścić we wodzie. Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto. Troszeczkę podsypać mąką, ale nie za dużo. Ważne by ciasto było wilgotne. Odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • pizza razowa 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, lekko rozwałkować. Posmarować sosem cygańskim, ułożyć na wierzchu pokrojone w plastry pieczarki, pomidora. Posypać odsączoną z zalewy kukurydzą i startym żółtym serem, posypać przyprawą do pizzy. Piec w 200 stopniach przez 20 - 30 minut.

Porady

- ciasto przy wyrabianiu nie może być suche, bo później będzie twarde

Komentarze

Podobne przepisy