Pizza "Pyszny brzeg"

4.5 (161 ocen)

Zawijając w brzeg ciasta parówkę możecie być pewni, że nikt nie zostawi resztek na talerzu! :)

Składniki:

  • Ciasto (na dużą pizze):

    2/3 szklanki ciepłej wody
    1.5 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    30 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru

    + 4 parówki
    + dodatki

    Sos:

    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    bazylia suszona


    Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do koncentratu, wsypujemy bazylię i mieszamy.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza "pyszny brzeg" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody wrzucamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do ich rozpuszczenia.

    W dużej misce łączymy mąkę z solę, wlewamy olej i rozpuszczone drożdże w wodzie. Zagniatamy ciasto. Jeśli byłoby za rzadkie możemy delikatnie podsypać je mąką.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosło.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier do pieczenia i formujemy placek kształtem zbliżony do prostokąta.

    Na brzegach układamy parówki i delikatnie podwijamy ciasto z każdej strony tak, by otoczyło parówkę.

    Delikatnie sklejamy złączenie.

    Nożem nacinamy parówki i delikatnie rozkładamy je na boki.
  • 3. Na tak udekorowane ciasto wykładamy sos i dodatki.

    Ja użyłam kiełbaski, pomidora, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 3 łyżek fasoli czerwonej z puszki, 1/2 pora dużego, ogórka kiszonego, sera żółtego i przypraw.

    Pizzę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180st. i pieczemy ok. 25 minut.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować