pizza prosciutto crudo z mozzarella i pomidorami

  • wyświetlono: 1292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

cienka, rześka ,wyśmienita a co najważniejsze tradycyjna.

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- mąka pszenna: 1 szklanka
- woda mineralna niegazowana: 0.5 szklanki
- drożdże do ciasta: 150 gramów
- oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
- cukier: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka

- szynka parmeńska: 10 dekagramów
- mozzarella: 25 dekagramów
- rukola: 1 pęczek
- oliwa truflowa: 3 łyżki
- pieprz świeżo mielony: 3 łyżeczki
- ocet balsamiczny: 3 łyżeczki
- pomidory: 2 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

pizza prosciutto crudo z mozzarella i pomidorami

  • 1. kruszone drożdże łączymy z cukrem ,solą , łyżką mąki oraz wodą odstawiamy je w ciepłe miejsce.
    Przesiewamy mąkę do miski dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy na ciasto dodając dla dobrego ujednolicenia masy oliwę . Ciasto wyrabiamy około 5 min podsypując je delikatnie mąką .
    jeżeli nasza masa jest gładka wilgotna i odchodzi od palców możemy je z powrotem umieścić w misce i przykryć ściereczką .
    czekam aż wyrośnie około 30 min po czym wałkujemy na równomierny placek grubości około 3 mm .
    Po dokładnym rozwałkowaniu ciasto układamy na wcześniej posmarowanej oliwą blachę najlepiej gdyby była płaska .
    przygotowany placek wkładamy do piekarnika na temp 180 stopni.
    po około 10 min wyjmujemy tak żeby rozwałkować jego wyrastające pęcherzyki powietrza.Powtarzamy tą czynność jeszcze 2x dopóki górna część ciasta delikatnie się nie wypiecze.
  • 2. W trakcie wypiekania spodu kroimy pomidory w kostkę dodajemy do nich łyżkę oliwy oraz posiekany czosnek dodatkowo osobno kroimy mozzarelle
    oraz przygotowujemy szynkę i rukole.
  • 3. wyjmujemy dobrze wypieczony spód powinien być suchy i delikatnie podpieczony nie spalony po czym układamy na nim równomiernie przygotowane wcześniej pomidory z czosnkiem oraz mozzarelle.
    wkładamy na 10 min do piekarnika tak żeby zapiec ser jeżeli już udało nam się to wykonać wyjmujemy z piekarnika układamy szynkę i wkładamy z powrotem na ostatnie 5 min .
    wypieczoną pizze posypujemy świeżą rukolą podajemy z świeżo zmielonym pieprzem ,oliwą smakową oraz gęstym octem balsamicznym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimapizzakuchnia włoskaobiadwalentynkijesieńkolacja we dwojeprosciuttoparmeńskatradycyjnaELLE_italia

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza z salami, pieczarkami i mozzarellą

Dodane przez: Ola1984

Pizza z salami, pieczarkami i mozzarellą

Pyszna pizza na cienkim cieście....

Pizza z salami i mozzarellą

Dodane przez: joanna30

Pizza z salami i mozzarellą

Pyszna, szybka i bardzo łatwa pizza...

image-0d2si78

Dodane przez: anecia04

Pizza z cukinią, pieczarkami i mozzarellą

pizza z cukinią zamiast papryki

Smacznego:)

Dodane przez: malwi7

Pizza z szynką i pomidorami

Bardzo lubimy pizzę, ta domowa...

image-1fjxghg

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pizza z salami i mozzarellą

Nie ma to jak pyszna i domowa pizza

Pizza z mozzarellą, pieczarkami i wędliną.

Dodane przez: Wiater Barbara

Pizza z mozzarellą, pieczarkami i wędliną

Ta aromatyczna pizza z pieczarkami,...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.