pizza prosciutto crudo z mozzarella i pomidorami

4.49 (197 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

cienka, rześka ,wyśmienita a co najważniejsze tradycyjna.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - woda mineralna niegazowana: 0.5 szklanki
    - drożdże do ciasta: 150 gramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka

    - szynka parmeńska: 10 dekagramów
    - mozzarella: 25 dekagramów
    - rukola: 1 pęczek
    - oliwa truflowa: 3 łyżki
    - pieprz świeżo mielony: 3 łyżeczki
    - ocet balsamiczny: 3 łyżeczki
    - pomidory: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza prosciutto crudo z mozzarella i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruszone drożdże łączymy z cukrem ,solą , łyżką mąki oraz wodą odstawiamy je w ciepłe miejsce.
    Przesiewamy mąkę do miski dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy na ciasto dodając dla dobrego ujednolicenia masy oliwę . Ciasto wyrabiamy około 5 min podsypując je delikatnie mąką .
    jeżeli nasza masa jest gładka wilgotna i odchodzi od palców możemy je z powrotem umieścić w misce i przykryć ściereczką .
    czekam aż wyrośnie około 30 min po czym wałkujemy na równomierny placek grubości około 3 mm .
    Po dokładnym rozwałkowaniu ciasto układamy na wcześniej posmarowanej oliwą blachę najlepiej gdyby była płaska .
    przygotowany placek wkładamy do piekarnika na temp 180 stopni.
    po około 10 min wyjmujemy tak żeby rozwałkować jego wyrastające pęcherzyki powietrza.Powtarzamy tą czynność jeszcze 2x dopóki górna część ciasta delikatnie się nie wypiecze.
  • 2. W trakcie wypiekania spodu kroimy pomidory w kostkę dodajemy do nich łyżkę oliwy oraz posiekany czosnek dodatkowo osobno kroimy mozzarelle
    oraz przygotowujemy szynkę i rukole.
  • 3. wyjmujemy dobrze wypieczony spód powinien być suchy i delikatnie podpieczony nie spalony po czym układamy na nim równomiernie przygotowane wcześniej pomidory z czosnkiem oraz mozzarelle.
    wkładamy na 10 min do piekarnika tak żeby zapiec ser jeżeli już udało nam się to wykonać wyjmujemy z piekarnika układamy szynkę i wkładamy z powrotem na ostatnie 5 min .
    wypieczoną pizze posypujemy świeżą rukolą podajemy z świeżo zmielonym pieprzem ,oliwą smakową oraz gęstym octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka parmeńska (prosciutto)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować