Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie!
Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha!
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
1o0ml ciepłej wody
90 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
350g przesianej mąki pszennej tortowej
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
dodatki:
gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy)
150g wędzonego boczku
2-3 ziemniaki
Ser mozzarella
oregano
kiszone ogórki lub sałatka szwedzka
rukola
Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. Posypujemy oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich)
Komentarze