Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie!
Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1o0ml ciepłej wody
    90 ml ciepłego mleka
    30 g drożdży
    350g przesianej mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy

    dodatki:
    gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy)
    150g wędzonego boczku
    2-3 ziemniaki
    Ser mozzarella
    oregano
    kiszone ogórki lub sałatka szwedzka
    rukola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
    Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. Posypujemy oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować