pizza po polsku (z kiszoną kapustą i boczkiem)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszna pizza dla wygłodniałych. Kapusta działa tu jak orzeźwienie całości i sprawia, że możemy zjeść jeszcze 2 i 3 kawałek, ogromnie mi smakowała, polecam bardzo :)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłej wody ( w temp. ciała)
    1 płaska łyżeczka cukru
    1,5 łyżki oleju lub oliwy
    15 gramów drożdży
    3/4 płaskiej łyżeczki soli

    farsz:
    400 gramów kiszonej kapusty (może być również z marchewką)
    200 gramów wędzonego boczku
    2 średnie cebule
    2 pomidory
    400 gramów pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
    przyprawa do pizzy
    sól, czarny pieprz

    sos:
    5 łyżek ketchupu pikantnego
    2 łyżeczki musztardy ( jakiej lubicie)

    dodatkowo:
    150 gramów mozzarelli do pizzy i zapiekanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza po polsku (z kiszoną kapustą i boczkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zabieramy się za ciasto, kiedy będzie rosło przygotujemy składniki farszu.
    Drożdże rozprowadzamy z cukrem w wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce "do ruszenia".
    Mąkę przesiewamy z solą, wlewamy olej, dodajemy stopniowo podrośnięty rozczyn zagniatając elastyczne ciasto (jeśli się lepi, podsypujemy odrobiną mąki).

    Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia ręcznie formujemy cienki placek, odstawiamy na 40 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.


    Farsz.
    Kapustę odciskamy z soku, przesmażamy na większym ogniu na 3 - 4 łyżkach oleju, przekładamy do miseczki.
    UWAGA: Jeśli obawiamy się, że może być bardzo kwaśna, a takiej nie lubimy ostatecznie możemy ją krótko przepłukać.
  • 2. Boczek kroimy w paseczki, cebulę siekamy, smażymy razem do zrumienienia boczku, przekładamy do miseczki.
    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, przesmażamy na oleju, lekko solimy i pieprzymy, przekładamy bez tłuszczu do miseczki.

    Składniki sosu mieszamy ze sobą i smarujemy obficie podrośnięty placek zostawiając około 1 cm krawędzi niezasmarowany.

    Następnie wykładamy kapustę kiszoną, posypujemy przyprawą do pizzy, potem lecą pieczarki, na pieczarki wykładamy boczek z cebulką, znów posypujemy przyprawą, na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory (ser wyłożymy podczas pieczenia, ale nie teraz).
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy około 25 - 30 minut (wszystko zależy od piekarnika, kierujmy się zasadą, że brzegi mają być lekko zezłocone), na około 5 minut przed końcem wykładamy starty ser i zapiekamy do jego rozpuszczenia.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Kapusta kiszona Boczek Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować