PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

0 (0 ocen)

  • 35 min

Nieco inna pyszna - tak samo pyszna.

  • 35 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-6

    Składniki:
    375 g ciasta francuskiego,
    1/2 cukinii,
    1/2 czerwonej papryki,
    4 średnie pieczarki,
    8 plastrów salami,
    8 plastrów żółtego sera,
    100-130 g fety,
    5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem),
    bazylia,
    oregano,
    sól,
    ketchup,
    łyżka posiekanej bazylii.

Pizza po grecku na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również.
    Pieczarki obieram kroję w ćwiartki.
    Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii.
    Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym.
    Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy