Pizza po francusku z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pizza a'la tarta. Można ją wypełnić własciwie wszystkim co lubimy najbardziej.Ja najczęściej robię własnie taką bo mąż ją uwielbia. Polecam spróbować. Naprawde warto :) Pizza zachwyca smakiem i wyglądem. Wspaniałe danie na romantyczną kolację.Warto wypróbować rowniez w wersji szpinak+ser pleśniowy

  • 50 min

Składniki:

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
    0,5kg mięsa mielonego
    1/2 papryki czerwonej
    2- 3 ząbki czosnku
    1 cebula
    8-10 pieczarek
    pomidory w puszce np. krojone ;)
    10 dag sera żółtego
    1 jajko
    opcjonalnie trochę kukurydzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza po francusku z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: kroimy cebulę i paprykę w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i rownież kroimy w kostkę lub w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię z minimalną ilością oliwy. Gdy się juz rozgrzeje wrzucamy czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę oraz pokrojoną cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso mielone i czekamy aż się usmaży.
    Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz przyprawą chilli. W zasadzie możemy doprawić mięsko naszymi ulubionymi przyprawami :)
  • Farsz 3. Dodajemy paprykę oraz pieczarki i gdy zmiękną dodajemy pomidory pokrojone. Co jakis czas mieszamy i czekamy az woda odparuje. Gotujemy ok 15min. Doprawiamy do smaku.
  • Pierwszy płat ciasta francuskiego 4. W czasie gdy farsz się robi bierzemy foremkę do tart i natłuszczamy ją np masłem. Gdy juz to zrobimy pokrywamy w całości 1 kawałkiem ciasta francuskiego pamiętając o dociskaniu bokow. Następnie nakłuwamy dno widelcem.
  • image-08p4m10 5. Następnie na ciasto francukie wykładamy nasz farsz oraz posypujemy startym serem. Ilość sera wg upodobania. http://www.przyslijprzepis.pl/gfx/00/27/cb/8a/image-16bhl97_jpg/crop_center_top_150x113_150x113.jpg
  • image-23mefe6 6. Następnie naszą pizzę przykrywamy drugim płatem ciasta oraz dokładnie dociskamy brzegi. Nożem delikatnie robimy kratkę na pizzy. Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy nim wierzch ciasta.
    Tak przygotowaną pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200st na ok 20min.
  • gotowa pizza 7. Po 20 min pizza jet gotowa :)
  •  Smacznego ! 8. Smacznego

Porady

Ciasto francuskie lepiej wyjąc wcześniej z lodówki. Moja blaszka ma średnice 30cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować