Pizza pieczona w żeliwnej patelni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Żeliwne naczynia świetnie rozprowadzają ciepło i nagrzewają się do bardzo wysokiej temperatury, dzięki czemu pizza pieczona w żeliwnej patelni ma niezwykle chrupiący, dobrze wypieczony spód, co normalnie jest trudne do uzyskania w domowych warunkach.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcję na żeliwną patelnię o średnicy 30 cm:
    ciasto:
    300 g mąki
    20 g drożdży
    150 ml letniego mleka lub wody
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy oleju rzepakowego

    obłożenie:
    kilka zielonych szparagów
    10-15 różyczek brokułu
    kilka plasterków czerwonej cebuli
    3-4 plasterki surowej wędzonej szynki
    150 g startego żółtego sera

    oregano





    beszamel:
    łyżka masła
    łyżka mąki
    400 ml mleka
    sól morska
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza pieczona w żeliwnej patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patelnię z przykrywką wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy temperaturę na 250 stopni C i nagrzewamy przez 30-40 minut.

    Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i kruszymy w nie drożdże i cukier. Wlewamy letnie mleko i zostawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na oprószonej mąką stolnicy tak by uzyskać okrągły placek o średnicy 30 cm.


    W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia, wlewamy zimne mleko, mieszamy. Mleko stawiamy na ogień i mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatołową i solą.


    Ostrożnie z piecyka wyjmujemy patelnię. !!!UWAGA!!! patelnia jest na prawdę bardzo gorąca. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto. Ciasto smarujemy beszamelem. Na sosie układamy pozostałe składniki. Posypujemy startym serem i oregano. Patelnię przykrywamy. Pizzę wstawiamy do piecyka i pieczemy 15 minut w 250 stopniach C. Pizzę przekładamy z patelni na drewnianą deskę, w tym celu najlepiej użyć dwóch drewnianych łopatek. Pizzę kroimy za pomocą noża do pizzy na trójkątne kawałki.

Porady

Porada: W ten sposób możemy zrobić pizzę z dowolnymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować