Pizze uwielbia większość. Niepodważalnie najlepsza jest we Włoszech ale skoro nie można wyjechać do Italii to czemu nie zrobić jej w domu? Ta pizza przywoła miłe wspomnienia z Campo di Fiori czy Piazza di Spagna. Polecam:)
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
190ml wody
30 dag drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
na sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, papryka ostra
Pizza na włoskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać.
Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ciasto rozwałkować, ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C.
2.Cebule i czosnek obrać z łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami.
Komentarze