Pizza na włoskim cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pizze uwielbia większość. Niepodważalnie najlepsza jest we Włoszech ale skoro nie można wyjechać do Italii to czemu nie zrobić jej w domu? Ta pizza przywoła miłe wspomnienia z Campo di Fiori czy Piazza di Spagna. Polecam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    190ml wody
    30 dag drożdży
    350g przesianej mąki
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy

    na sos pomidorowy:
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    oliwa do smażenia
    puszka pomidorów
    przecier pomidorowy
    sól, pieprz, papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Pizza na włoskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać.
    Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ciasto rozwałkować, ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C.
  • piziza na włoskim ciescie 2. Cebule i czosnek obrać z łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować