Pizza na nową nutkę? Proszę bardzo, lekka i w letnim klimacie na spodzie z fasolki szparagowej:)
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
310 g fasolki szparagowej żółtej
20 g otrąb orkiszowych
1 jajko
Sól, pieprz do smaku
Dodatki:
10 g koncentratu pomidorowego
1 pomidor
25 g kiełbasy podwawelskiej
60 g mozzarelli light
20 g kukurydzy z puszki
30 g cukinii
Zioła prowansalskie do smaku
Pizza na fasolkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Fasolkę umyć, osuszyć i pozbawić końców. Zmiksować w blenderze ( nie musi być zbyt gładko). Przełożyć do miski, dodać jajko oraz otręby. Doprawić do smaku i wymieszać na jednolitą masę.
2.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę na okrąg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 25-30 minut. Spód powinien być zrumieniony i niezbyt wilgotny.
3.Dodatki:
Na podpieczonym spodzie rozsmarować koncentrat pomidorowy. Rozłożyć kiełbasę, pomidora i cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Rozrzucić kukurydzę i dać porwane w placach kawałki sera. Oprószyć ziołami. Piec w 180 st jeszcze 12-15 minut. Smacznego!
Komentarze