Pizza na cieście z otrębami pszennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto jest dośc luźne. Przekladamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na 24h. W tym czasie ciasto co najmniej podwaja swoją objętość. Godzinę przed formowaniem pizzy wyjmujemy ciasto z lodówki.
2.SOS:
Jogurt, koncentrat oraz przyprawę dokładnie mieszamy
3.DODATKI:
Pieczarki obieramy i kroimy, wrzucamy do garnka i odparowywujemy wodę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy. Jak tylko woda odparuje z pieczarek podlewamy olejem, wrzucamy cebule, czosnek, natkę pietruszki, solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości cebuli. W trakcie doprawić przyprawa uniwersalna do smaku.
4.FORMOWANIE I PIECZENIE PIZZY:
Ciasto podzielić na kilka części w zalęzności od wielkości form. Wyłożyć ciasto, posmarować sosem, wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Na pieczarki ułożyć pokrojoną paprykę, oliwki posypać żółtym serem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-35 min.
Porady
Aby ciasto sie nie kleiło do rąk zmoczyć dłonie wodą bądź olejem.
Najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, według mnie jest jeszcze bardziej smaczna.
Komentarze