Pizza na cieście piwnym z pieczenią i sosem śmietanowo-koperkowym

0 (0 ocen)

Kolejna odsłona pizzy z moim ulubionym sosem śmietanowym.Tego połączenia trzeba koniecznie spróbować :)

Składniki:

  • Ciasto na 2-4 pizze zależy od wielkości.
    450g.mąki pszennej
    200ml.ciepłego piwa
    30g.świeżych drożdży
    2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka przyprawy do pizzy
    Sos:
    400ml śmietany 18%
    3 łyżki maślanki
    1 pęczek posiekanego drobno koperku
    szczypta soli i pieprzu
    Proporcję składników wg.uznania:
    tarty ser żółty
    pieczeń myśliwska
    pieczarki
    cebula
    kukurydza konserwowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza na cieście piwnym z pieczenią i sosem śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
    Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
    Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
    Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
    Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
  • 2. Składniki na sos połączyć razem.
    Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników.
    Ser żółty ,pieczeń,pieczarki ,cebulę oraz kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną sera.
    Piec pizzę 25 min w 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować