Pizza na cieście piwnym z pieczenią i sosem śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
2.Składniki na sos połączyć razem.
Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników.
Ser żółty ,pieczeń,pieczarki ,cebulę oraz kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną sera.
Piec pizzę 25 min w 180st.
Komentarze