Pizza na cieście chlebowym z sosem śmietanowo-koperkowym, cukinią i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłą wodą.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
2.W między czasie szparagi podgotować ok5.min w osolonej wodzie ,cukinie pokroić w pół pasterki,kuleczki mozzarelli poprzekrawać na pół.
Składniki na sos połączyć razem.
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników.
Ser,cukinię ,szparagi ,mozzarellę ,kukurydze oraz ponownie odrobinę sera.
Piec pizzę 25 min w 180st.
Komentarze