pizza na cienkim spodzie...

5 (159 ocen)

najbardziej tradycyjne włoskie ciasto, jest chrupiące, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim spodzie,

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki
    2 łyżeczki suszonych drożdży
    250 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    sos:
    puszka pomidorów, krojonych lub nie,
    oregano
    cukier
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cienkim spodzie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos:
    Wszystko wrzucamy do rondelka i gotujemy, aż nabierze kremowej konsystencji, około 30 min. dodajemy cukru do smaku

  • 2. ciasto:
    Drożdże, cukier i wodę wymieszać w misce, odstawić na 5 min w ciepłe miejsce.
  • 3. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić w środku dołek. Wlać rozrobione drożdże. Zagnieść ciasto. Przenieść na obsypaną mąką stolnicę, zagniatać, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąką.
  • 4. Podzielić ciasto na cztery kulki, ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość.
  • 5. W między czasie rozgrzać piekarnik z blachą/kamieniem do max temperatury u mnie 250 st. Każdą kulkę z ciasta rozciągnąć na placek o średnicy 25 cm. NIE WAŁKOWAĆ!!!! Blachę/kamień posypać semoliną lub krupczatką, położyć na niej spód, nałożyć sos i składniki jakie każdy lubi. Piec 10-12 min w 220 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować