Pizza na cienkim cieście z jajkami i tuńczykiem posypana rzeżuszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają pizzę :) Tą przygotował mój mąż - wyszła mu doskonała a ciasto wprost rewelacyjne - polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm):
    CIASTO:
    około 220 g mąki
    ½ szklanki gorącej wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju

    SOS:
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki ketchupu
    2 łyżki przyprawy do pizzy

    ponadto:
    3 jajka ugotowane na twardo
    duża cebula
    puszka tuńczyka – kawałki
    około 50 g boczku
    220 g sera żółtego
    rzeżucha na wierzch pizzy

Pizza na cienkim cieście z jajkami i tuńczykiem posypana rzeżuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, roztrzepujemy trzepaczką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy olej, mąkę, sól i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • 3. Gotowe wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Cebulę kroimy w piórka, jajka w plasterki, tuńczyk osączamy.
  • 5. Boczek kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 6. Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy tuńczyk, cebulę, jajka i boczek.
  • 7. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez 20 minut.
  • 8. Gotową przed podaniem posypujemy świeżą rzeżuszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy