Sos pomidorowy :
3 duże łyżki przecieru pomidorowego
Kilka łyżek wody - tyle, żeby rozpuścić przecier
2 ząbki czosnku starte
sól/pieprz
łyżeczka bazylii pomieszanej z oregano
Ciasto:
3 szklanki maki
pół kostki drożdży - 50g
3 łyżki oliwy/oleju
niepełna szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Dodatki na pizzę:
pokrojone w plastry : szynka/salami/kiełbasa/boczek
20 dkg sera żółtego
kostka sera feta
szpinak mrożony rozdrobniony
pieczarki surowe
2 cebule
kilka ząbków czosnku
2 pomidory
(może być też papryka surowa, ogórki konserwowe i kukurydza)
Pizza na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
drożdże rozpuścić w pół szklanki wody z cukrem. Zostawić na 15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść ciasto.
Włożyć ciasto do miseczki, przykryć ścierką i odstawić na 30 minut.
2.Sos pomidorowy:
W miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy, dodać starty czosnek.
3.Dodatki do pizzy:
-cebulę, pieczarki, pomidory i czosnek pokroić w cienkie plasterki
- ser feta pokroić w kostkę
- ser żółty zetrzeć
- szpinak odparować w rondelku i doprawić solą i pieprzem
4.Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowywać- lub profesjonalniej - rozciągać w dłoniach formując koła.
Spody do pizzy smarować sosem pomidorowym. Następnie nakładać dodatki w kolejności - wędlina, ser żółty, szpinak, warzywa, ser feta.
Piekarnik nagrzej do 180-200 stopni, pizzę piec około 15 minut.
Porady
Do tej pizzy możesz przygotować pyszny sos czosnkowy. Sposób jego przygotowania znajdziecie w moim przepisie : zestaw KEBAB obiadowy
Komentarze