Pizza... na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie pizzy - z rukolą, caprociosy, hawajskiej, vegetariany...

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    350 g wody
    3 łyżki oliwy
    sól
    15 g świeżych drożdzy


    Sos pomidorowy:

    • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • suszone oregano
    • sól, pieprz, cukier


    Dodatki:


    ½ puszki ananasów
    ½ puszki kukurydzy
    1 kulka mozzarelli
    2 garście rukoli
    10 plastrów szynki parmeńskiej
    200 g pieczarek
    150 g sera żółtego
    1 cebula
    10 pomidorków koktajlowych
    20 zielonych oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza... na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:


    1. Wrzucamy do miski wszystkie składniki.
    2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
    3. Następnie ugniatamy ciasto, aż będzie perfekcyjnie gładkie (żeby ciasto nie przyklejało się do dłoni, można je posmarować oliwą)
    4. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką do momentu aż powiększy się dwukrotnie (ok. 1 godz.)
    5. Potem należy rozwałkować ciasto i ułożyć na blaszce.

    Sos pomidorowy:


    Mieszamy wszystkie składniki w garnku i podgrzewamy 10 min. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

    Dodatki:

    1. Pieczarki i cebulę kroimy na drobne części i wrzucamy na patelnie do duszenia.
    2. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na pół.
    3. Mozzarellę kroimy w plastry, a ananasy w kostkę.
    4. Rukolę płuczemy w wodzie.
    5. Ser żółty ścieramy na grubym oczku.
    6. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy wszystkie składniki. Ser żółty dodajemy po 20 minutach pieczenia.

    Pieczemy ok 25 min w piekarniku 200 C. Gdy pizza będzie gotowa, ulożyć rukolę.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Rukola Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować