Pizza na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu doprawiając solą i pieprzem. Odcedzić z nadmiaru płynu. Żółty ser zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Szynkę konserwową (najlepiej plastry) porwać na mniejsze kawałki.
SOS
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki. Dobrze razem wymieszać.
CIASTO
Drożdże rozmieszać z wodą i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, olej oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Z ciasta uformować okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym. Na sos ułożyć przesmażone pieczarki z cebulą, pokrojoną paprykę, szynkę i na wierzchu posypać startym żółtym serem. Piec około 30 minut w 180 st C.
Komentarze