1.Z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy olej, dodajemy zaczyń. Na koniec wlewamy wodę i wyrabiamy kilka minut. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut
2.W tym czasie kiełbaski kroimy w plasterki, rumienimy na patelni. Na wytopionym tłuszczu szklimy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju,m aż odparuję. oliwki kroimy w plasterki.
3.Przecier pomidorowy wlewamy do rondla, gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje. Dodajemy koncentrat, zioła i zmiażdżone ząbki czosnku. Przyprawiamy
4.Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie na owalny placek. Brzegi nacinamy radełkiem, tworząc coś w rodzaju jodełki. Placek smarujemy sosem. (Środek zostawiamy bez nacięć). Na środek wykładamy składniki farszy, całość posypujemy startym serem
5.Farsz zakrywamy paseczkami ciasta. Robimy coś w rodzaju warkocza.Pieczemy ok 15 minut w 250 st. Gdy ciasto zacznie się zbytnio rumienić, przykrywamy na resztę czasy folią aluminiową.
Komentarze