Pizza- mumia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Pomysł na tą pizzę powstał z lenistwa - po prostu nie chciało mi się lepić calzone.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    250 ml wody
    50 ml mleka
    30 g drożdży
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Farsz
    1 cebula
    4 kiełbaski meksykańskie (lub inne kiełbaski)
    6 dużych pieczarek
    5 dag oliw10-15 dag sera żółtego
    olej do smażenia

    Sos
    2/3 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    po 1/2 łyżeczki suszonego oregano,bazylii i rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli i cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza- mumia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy olej, dodajemy zaczyń. Na koniec wlewamy wodę i wyrabiamy kilka minut. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut
  • 2. W tym czasie kiełbaski kroimy w plasterki, rumienimy na patelni. Na wytopionym tłuszczu szklimy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju,m aż odparuję. oliwki kroimy w plasterki.
  • 3. Przecier pomidorowy wlewamy do rondla, gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje. Dodajemy koncentrat, zioła i zmiażdżone ząbki czosnku. Przyprawiamy
  • nacinanie pizzy 4. Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie na owalny placek. Brzegi nacinamy radełkiem, tworząc coś w rodzaju jodełki. Placek smarujemy sosem. (Środek zostawiamy bez nacięć). Na środek wykładamy składniki farszy, całość posypujemy startym serem
  • zawijanie pizzy 5. Farsz zakrywamy paseczkami ciasta. Robimy coś w rodzaju warkocza.Pieczemy ok 15 minut w 250 st. Gdy ciasto zacznie się zbytnio rumienić, przykrywamy na resztę czasy folią aluminiową.
  • krojenie pizzy 6. Gdy przestygnie kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować