Pizza Militarna

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pizza w kolorze moro. Zasmakuje nie jednemu żołnierzowi ;)

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    0,5 kg mąki
    5 dag świeżych drożdży
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    1 jajko
    OBŁOŻENIE:
    400 g pieczarek
    2 małe cebule
    15 plasterków wieprzowej wędliny
    1 zielona papryka
    mała puszka groszku
    małe opakowanie zielonych oliwek
    mały przecier pomidorowy (170 g)
    200 g żółtego sera
    sól, pieprz, oregano, bazylia, płatki chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto

Pizza militarna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Militaria 1. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę kroimy w kostkę,a oliwki w mniejsze kawałki. Groszek odsączamy na sitku i opłukujemy wodą. Ser ścieramy na dużych oczkach.
    Wodę i mleko podgrzewamy do 30 stopni. Wkruszamy drożdże, cukier, sól i trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Razem z mąką, olejem i jajkiem wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano, bazylią i płatkami chilli. Na wierzch kładziemy kolejno kiełbaskę, pieczarki z cebulą, oliwki i paprykę. Wszystko posypujemy serem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.

Porady

Możemy dodać jeszcze ogórka w occie lub kiszonego. SOS CZOSNKOWO-ZIOŁOWY: 150 g jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, płaska łyżeczka cząbru lub tymianku, pieprz, sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować