Pizza militarna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę kroimy w kostkę,a oliwki w mniejsze kawałki. Groszek odsączamy na sitku i opłukujemy wodą. Ser ścieramy na dużych oczkach.
Wodę i mleko podgrzewamy do 30 stopni. Wkruszamy drożdże, cukier, sól i trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Razem z mąką, olejem i jajkiem wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano, bazylią i płatkami chilli. Na wierzch kładziemy kolejno kiełbaskę, pieczarki z cebulą, oliwki i paprykę. Wszystko posypujemy serem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.
Porady
Możemy dodać jeszcze ogórka w occie lub kiszonego.
SOS CZOSNKOWO-ZIOŁOWY:
150 g jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
płaska łyżeczka cząbru lub tymianku,
pieprz, sól.
Komentarze