Pizza Margherita na orkiszowym spodzie

0 (0 ocen)

Pizza wyszła znakomita, dzieciaki kłóciły się o dokładkę :)

Składniki:

  • ciasto:
    250g mąki orkiszowej
    15g świeżych drożdży
    100-150ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki olej rzepakowy

    dodatki:
    500g sosu pomidorowego
    kulka (125g) mozzarelli
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza margherita na orkiszowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem, łyżką mąki i 50ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Dodaj mąkę, kolejne 50ml wody i olej rzepakowy. Zagnieć elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde, w trakcie zagniatania dolewaj po odrobinie pozostałej wody.
    Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by urosło.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuje je cienko. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, rozłóż pokrojoną w plasterki mozzarellę. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 15-20 minut.
  • 3. Przed podaniem obłóż listkami bazylii.

Porady

Uwaga: można skorzystać z kupnego sosu pomidorowego jak i zrobić go samemu. Ja przyrządzam prosty sos. Do rondelka wrzucam pomidory z puszki. Dodaję czosnek (2-3 ząbki). Wszystko miksuję. Gotuję do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Doprawiam solą i pieprzem. Można dodać też suszoną bazylię. Uwaga2: dla miłośników sera polecam dodać go więcej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować