PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI

  • wyświetlono: 170 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pizza na spodzie makaronowym ma ten plus, że gdy jesteśmy uczuleni na gluten, możemy wykonać ją z makaronu bezglutenowego, a gdy nie mamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając makaronu pełnoziarnistego.  Moja wersja pizzy jest na bogato... z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego obiadu. Jednak ten rodzaj pizzy możemy przygotować z dowolnymi dodatkami, np. samymi warzywami, będzie wtedy lżejsza i można ją podać również na kolację. Smakuje naprawdę świetnie!

P6221168
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Spód:
400 g makaronu spaghetti (bezglutenowego)
5 jajek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Dodatki:
400 g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 szklanka soku pomidorowego
ok. 20 szt. oliwek
ok. 10 szt. pomidorów suszonych
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
200 g mozzarelli tartej
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki chili
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI

  • 1. Sos:
    Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • 2. Spód pizzy:
    Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie).
    Następnie odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
    W misce rozbełtujemy jajka i dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy sól, pieprz oraz oregano. Mieszamy. Do jajek dodajemy wystudzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie równomiernie wykładamy na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min.
  • 3. Przygotowujemy pozostałe składniki:
    Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
    Kukurydzę odsączamy na sitku.
    Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Pizza:
    Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.
    Podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronspaghettipizzakolacjaobiadZdrowe Jedzeniebez glutenu
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-18c9vnl

Dodane przez: TasteTherapy

Makaronowa pizza z patelni

tak jak w przypadku tradycyjnej...

Makaronowa pizza

Dodane przez: zzewa

Makaronowa pizza

Został Ci makaron ? Zrób pizzę...

Pizza na spodzie z makaronu spaghetti

Dodane przez: foudre

Pizza na spodzie z makaronu spaghetti

Pizza jest tak uniwersalnym daniem,...

pizza makaronowa

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Makaronowa pizza z szynką i ciągnącym serem...

Obłędna makaronowa pizza z dodatkiem...

pizza makaronowa

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Pełnoziarnista makaronowa pizza z pesto...

Pyszna pizza makaronowa z domowym...