Pizza kwiat z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie cienko wałkujemy i wycinamy z niego jak największe koło (moje miało 32 cm średnicy).
2.Usuwamy skórki z dwóch kiełbas i rozcinamy parówki wzdłuż. Układamy je w kształcie okręgu na cieście w odległości kilku centymetrów od brzegów i zawijamy ciastem.
3.Zawinięte parówki promieniście nacinamy. Najpierw nacięciami wyznaczamy ćwiartki, potem każdą ćwiartkę przecinamy w trzech miejscach. Przecięte kiełbasy parówkowe owinięte ciastem francuskim obracamy o 90° raz w prawą, raz w lewą stronę.
4.Trzecią parówkę tniemy na grube plastry, owijamy odciętym ciastem i układamy na pizzy. Całość smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
5.Pizzę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia środek pizzy posypujemy serem żółtym.
Komentarze