1.Ciasto:Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić pod przykryciem na 15 minut aby ,,ruszyło”. Po tym czasie połączyć z pozostałymi składnikami i zarobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować tworząc koło o średnicy ok. 40cm. Przenieść go od razu na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na środki ciasta za pomocą małego talerza nakreślić delikatnie okrąg, który należy podzielić na osiem części (trójkątów), których wierzchołki spotykają się na jego środku.
2.Sos pomidorowy oraz dodatki ułożyć na niepokrojonej części ciasta.
3.Wierzchołki trójkątów, delikatnie zawijać pod spód ciasta, które należy posmarować oliwą i posypać suszoną bazylią. Zostawić na 10 minut aby podrosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 – 30 minut, do zrumienienia ciasta.
Porady
z tej porcji ciasta można zrobić dwie pizze na cienkim cieście. Jedna pizza ma dość grube ciasto.
Komentarze