Pizza Justyny

0 (0 ocen)

Lubię fast foody, ale wolę zrobić je w domu.

Składniki:

  • CIASTO:
    ok. 600g mąki
    50g drożdży
    szklanka mleka
    łyżka cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    zioła prowansalskie
    3 łyżki oleju
    FARSZ:
    500g podwawelskiej
    2 cebule
    15dkg pieczarek
    pół puszki kukurydzy
    4 pomidory
    30dkg żółtego sera
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza justyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mleko podgrzać do ok. 40st. Dodać cukier, rozpuścić drożdże i posypać wierzch mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać ok. 500g mąki, jajko, sól, zioła, olej oraz gotowy rozczyn. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i lekko podpiec w 180st.
  • 2. FARSZ: Kiełbasę, cebulę, pieczarki, pomidory pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć i dodać do reszty składników. Farsz wystudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Część dodać do wystudzonego farszu. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać resztą żółtego sera i piec w 180st.

Porady

Nie piec zbyt długo, aby pizza nie była sucha. Jeśli zrobi się za sucha można porcję pizzy odgrzać na parze. Ja kładę porcję na talerz, talerz na patelnię z odrobiną wody i na ogień na kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować