Pizza jak z prawdziwej pizzerii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże ucieramy z cukrem.
Mieszamy z niepełną szkl. ciepłej
wody i olejem. Wlewamy
do mąki wymieszanej z resztą
składników. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 20 minut
2.Sos: koncentrat mieszamy
z oliwą, przeciśniętym przez
praskę czosnkiem, mieloną papryką
i ziołami prowansalskimi.
3.Pieczarki oczyszczamy, kroimy
w plasterki. Paprykę i pomidory
myjemy i osuszamy.
Z papryki usuwamy gniazdo
nasienne, miąższ kroimy w dużą
kostkę. Pomidory, wędlinę
i oliwki kroimy w plastry. Cebulę
kroimy w piórka, ser ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
4.Ciasto rozwałkowujemy na
2 placki, smarujemy sosem
i wykładamy: wędlinę, pieczarki,
cebulę, paprykę, pomidory
oraz oliwki. Posypujemy serem
i posiekaną bazylią. Pieczemy
po ok. 10 minut w 250 °C.
Komentarze