PIZZA GYROS Z MIĘKKIM ALE CHRUPIĄCYM OD SPODU CIASTEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

. Dużo ciągnącego się sera, delikatne kawałki kurczaka choć dosyć mocno przyprawione do tego cebulka z sosem jogurtowym. Po prostu niebo w gębie! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • -ciasto :
    mąka pszenna 600 g
    drożdże świeże 24 g
    woda ok 360 ml
    sól 1 łyżeczka
    cukier 1 łyżeczka
    olej 1,5 - 2 łyżki
    pieprz

    -sos do pizzy:
    jogurt naturalny 400 g
    koperek wg uznania
    czosnek świeży lub granulowany
    majonez ok 2 łyżki
    sól lub vegeta
    pieprz

    -pierś z kurczaka 2 szt (4 połówki)
    -cebula ok 4 średnie
    -przyprawa do gyrosa
    -ser ok 400 g
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gyros Sos czosnkowy Pizza Ser

Pizza gyros z miękkim ale chrupiącym od spodu ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do dużej miski wsypuję mąkę (można ją przesiać aby ciasto było jeszcze pulchniejsze) i sól.
    Do oddzielnej małej miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zasypuje je cukrem i mieszam aż będą w postaci płynnej.
    Następnie wlewam ok 60 ml przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy.
    **Teraz można dodać do drożdży 2 łyżki mąki (odejmując z przepisu), wymieszać dokładnie żeby nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić na ok 20-30 min w ciepłe miejsce. Ten krok nie jest konieczny, ja najczęściej, w sumie zawsze ciasto na pizze robię bez tego kroku i wychodzi mi też pięknie.
    Do miski z mąką wlewam ok 300 ml wody, olej, drożdże
    i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie i prostsze :) )
    Teraz już pozostaje przykryć ściereczką miskę i poczekać aż ciasto pięknie nam wyrośnie, zazwyczaj czekam ok 1,5 godz.

    Gdy ciasto wyrasta, kroję pierś w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa a następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kroję cebulę w piórka i dodaję na patelnię jak pierś będzie lekko podsmażona. Całość smażę do momentu aż cebula będzie miękka i lekko złota.

    Sos:
    Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam w misce i koniec robienia sosu :) Proste prawda? :)

    Wyrośnięte ciasto przekładam na blat (lub jak ktoś ma to stolnicę) posypany mąką. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję je na kształt blachy (u mnie tym razem okrągła). Następnie przekładam ciasta na blachy, smaruje sosem, zostawiając wolny brzeg pizzy. Wykładam pierś z cebulą i posypuję obficie startym na grubych oczkach serem.
    Pizze wkładam do nagrzanego piekarnika do 250 stopni i piekę przez ok 13-15 minut zależy od piekarnika.

Porady

Z podanych proporcji na ciasto wyjdą dwie pizze o średnicy ok 36 cm z tym, że będą one na grubym cieście (uwielbiam takie!) jeśli wolicie na cienkim zdecydowanie polecam podzielić ciasto na więcej części :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować