Pizza grecka z zawijanym serowym brzegiem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tak dzisiaj szaleństwo w zajadaniu pizzy mmm... Ta jest prosta z niewielką ilością składników, jedynym urozmaiceniem jest serowy zawijany brzeg :D, a co jak szaleć to szaleć kilka kalorii w tą czy w tamtą raczej nie robi już tu znaczenia ;).

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • Najlepsze ciasto na pizzę + sos

    CIASTO:

    mąka – 3 szklanki

    drożdże – pół kostki

    olej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)

    woda – 1 szklanka

    szczypta soli i cukru (sól -ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!2 szczypty cukru na pokruszone drożdże)


    SOS:

    koncentrat pomidorowy – pół słoiczka

    czosnek – 2 ząbki

    sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki

    oregano, bazylia – płaska łyżeczka


    Składniki : na 2 szt.



    200 g mozzarelli do zapiekanek przy serach twardych nie w zalewie
    2 pomidory
    125 g sera feta
    10 oliwek
    2 cebule
    50 g mozzarelli dodatkowo na brzeg
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza grecka z zawijanym serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże dodać cukier i sól, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze . Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce, zwykle w kolejności: sos, ser, pieczarki, boczek lub salami i znów ser.

    Ja dodatkowo do ciasta dodaje ulubione zioła, chili w płatkach, oregano, bazylię.

    SOS

    Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.

  • 2. Ciasto wałkujemy na okrąg 28 cm, 2 cm od brzegu układamy pokrojony w paski ser, brzeg za i przed serem smarujemy pędzelkiem zwilżonym wodą, dokładnie zawijamy brzegi z serem mocno dociskając by ciasto ładnie przywarło. Smarujemy sosem, układamy 100 g startego sera na nim resztę połowy składników - pokrojonego w plasterki pomidora, ser feta pokrojony w kostkę, całe oliwki i plasterki cebuli. Posypujemy z wierzchu oregano.
    Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 C na 12 minut. I zajadamy :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować