1.1.Drożdże rozmieszaj w letniej wodzie,dodaj olej,sól i większą część przesianej mąki.
2.Stopniowo dodawaj ręsztę mąki,przesiewając ją przez sito.
Cały czas mieszaj ciasto łyżką,aż stanie się miękkie i sprężyste.
3.Przykryj miskę ściereczką i zostaw ciasto w ciepłym miejscu na ok.30 minut.
4.Obraną i posiekaną cebulę duś 6-7 minut na maśle razem z grubo pokrojonymi pomidorami.
5.Przypraw do smaku solą,pieprzem i oregano.Piekarnik rozgrzej do 225'C.
6.Pokrój pieczarki na ćwiartki,smaż je na patelni z dodtakiem masła przez 3 minuty.Przypraw solą.
7.Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy ok.35 centymetrów.
8.Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż na nią ciasto.Zagnij brzegi placka do góry.
9.Posmaruj ciasto koncentratem pomidorowym.Posyp solą i pieprzem.Posyp szynką i pieczarkami,masę z cebuli i pomidorów.Na wierzchu połóż oliwki i posyp startym serem.Całość skrop olejem.
10.Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 225'C
Komentarze