Pizza europejska

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak powstaje nowy przepis, który ma za zadanie zaintrygować i zainspirować do kulinarnej jego realizacji wielu smakoszy? Najlepiej skorzystać z różnych klasycznych smaków, różnych kuchni i połączyć je tak, żeby razem powstała kumulacja tego, co najlepsze! Tak właśnie powstała moja "pizza europejska". Bo włoska pizza, została wzbogacona o pasztet, domenę francuską i ogórka kiszonego, tradycję polską! Co w ten sposób otrzymamy... Na placku o chrupiących brzegach, mamy aromatyczny farsz, dzięki zastosowaniu wędzonego pasztetu. Kiszony ogórek doda swój akcent, doskonale komponując się pasztetem! A te wyraziste smaki złagodzimy nieco słodkim serem! Całość - moim zdaniem wyśmienita! Jakie będzie wasze zdanie na temat tej "europejskiej pizzy", możecie to sprawdzić, przygotowując ją sobie samodzielnie, według szczegółowego przepisu, do którego zamieszczam link. Smacznego.



  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:



    450 g mąki

    9 g suszonych drożdży

    1/2 łyżeczki cukru

    1 szczypta soli

    2 łyżki oliwy

    ciepła woda





    Dodatkowo:



    300 g wędzonego pasztetu

    1 cebula

    200 g pieczarek

    2 ogórki kiszone

    200 g żółtego sera gouda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pizza europejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza europejska 1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.



    Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.





    Wierzch pizzy smarujemy pasztetem, posypujemy posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami oraz pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Zapiekamy 18 minut w temperaturze 200°C, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować