Pizza domowa z serem mozarella

  • wyświetlono: 5149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 2

Taka pizza jest wspaniała !Pizzę bardzo lubię, jak chyba większość Polaków. Teraz na mieście coraz trudniej o naprawdę dobrą pizzę, więc od jakiegoś czasu robię ją w domu .Niedawno spotkałam się z przepisem na ciasto do pizzy, które rośnie sobie w lodówce przez kilka godzin!

Kameleon
  • 40min

Składniki

20dag - 25 dag mąki typ 550 lub specjalnej do pizzy
150ml letniej wody
2 dag świeżych drożdży
50 ml oliwy
50 ml ciepłego mleka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru

¼ l passaty pomidorowej
½ łyżeczki soli i cukru
50 ml oliwy
po ¼ pęczka świeżej bazylii i oregano
ser mozarella w dużych kulkach w zalewie
surowy, wędzony boczek

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza domowa z serem mozarella

  • 1. 1. Drożdże wymieszaj w szklance z cukrem i mlekiem, wstaw je do garnuszka z ciepłą wodą na 10-15 minut .
    2. W misce przygotuj przesianą mąkę .
    3. Połącz drożdże z letnią wodą, solą i oliwą i przelej do miski, w której będziesz robić ciasto.
    4. Mieszaj energicznie i wsypuj przez sitko mąkę do uzyskania gęstego ciasta.
    5. Teraz przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj.
    6. Wyrobione ciasto przełóż do miski i umieść w lodówce na kilka godzin
    7. Rozgrzej piekarnik do 200*C
    8. Schłodzone ciasto wyjm z lodówki i odstaw w kuchni na co najmniej 30 minut.
    9. Teraz uformuj placek i rozciągnij go rękoma i przełóż na blachę do pieczenia
    10. Posmaruj ciasto sosem , połóż dodatki- boczek .
    11. Na wierzchu połóż mozarellę pokrojoną w cienkie krążki.
    12. Wstaw do pieca na 10-15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i lekko przyrumieni.
    13. Gorącą pizzę posyp świeżymi ziołami.

    Przygotowanie sosu :

    1. Pomidory umieść w garnku, dodaj sól cukier i pogrzewaj na wolnym ogniu do odparowania sosu do ½ ilości początkowej
    2. Dodaj oliwę i część ziół. Jeszcze chwilę podgrzewaj .
    3. Rozmiksuj sos i rozsmaruj go na cieście.

Porady

Taka pizza może posiadać jeszcze inne dodatki , wg upodobań Wykonawcy, ja najbardziej lubię pizzę z sosem i mozarellą i świeżymi ziołami.
Do pizzy dodaję zawsze domowy sos do pizzy,na którego wykonanie umieściłam przepis w tym serwisie.
Ciasto do tej pizzy jest bardzo wolne i trudno czasem go wyrobić . Podjęcie jednak takiej próby daje w efekcie, leciutkie i bardzo chrupiące ciasto. Oczywiście można dodać więcej mąki , lecz proszę, bardzo ostrożnie!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiataoreganobazyliapizzasos pomidorowyzioła

Komentarze

Podobne przepisy

image-1hk7k9o

Dodane przez: Grzegorz Milczarek

Pizza z salami, mozarellą i chili

Jedna z moich ulubionych pozycji

Pizza z pieczarkami

Dodane przez: magdzia44448

DOMOWA PIZZA Z PIECZARKAMI

Pizza na pysznym cieście z dużą...

pizza

Dodane przez: Justyna1194

Domowa pizza

Ciasto z tego przepisu wychodzi...

Pizza z kiełbasą, cebulą i serem

Dodane przez: beata80

Pizza z kiełbasą, cebulą i serem

Tak jak chyba każdy mam swoją ulubioną...

Pizza bianco z serem Camembert

Dodane przez: jacekwkuchni

Pizza bianca z serem Camembert

Kiedy zobaczyłem białą pizzę po...

Pizza z podwójnym serem

Dodane przez: bienpyt

Pizza z podwójnym serem

Przez żołądek do serca - idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE