Pizza domowa z pieczarkami

4.5 (188 ocen)

Pyszna, domowa pizza na grubym cieście i z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    5 dag drożdży
    około 1,5 szklanki mleka
    szczypta soli

    Nadzienie:
    keczup łagodny
    1 puszka kukurydzy
    3/4 pętka cienkiej kiełbasy
    30 dag pieczarek
    20 dag sera żółtego
    15 dag dowolnej szynki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: połowę szklanki mleka lekko podgrzewamy, wkruszamy drożdże oraz dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie pieczarki oczyszczamy, a następnie smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn oraz szczyptę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w cipłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Spód polewamy keczupem, wykładamy plasterki kiełbasy cienkiej. Na kiełbasę wysypujemy odsączoną kukurydzę oraz wykładamy prezsmażone pieczarki. Na pieczarki wykładamy starty żółty ser oraz plasterki dowolnej szynki (może być mieszana). Całość polewamy keczupem. Gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy 40 minut. Podajemy gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować