CIASTO:
2 szklanki mleka
25 g drożdży
1 szklanka oleju * ja użyłem oliwy z oliwek
2 żółtka
400 g mąki= ja użyłem 200 g mąki razowej i 200 g mąki pszennej
PRZYPRAWY DO SMAKU = papryka słodka, oregano, bazylia, sól i pieprz
KETCHUP NA CIASTO
OLEJ DO NASMAROWANIA BLASZKI
DODATKI:
1 puszka kukurydzy
1 słoik ogórków kiszonych* mogą być korniszony
1 słoik cukinii
1 laska kiełbasy
1 słoik pieczarek
Pizza domowa wg rafała - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku, dodać żółtka i wymieszać widelcem dodać olej i mąkę oraz przyprawy. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie rzadkie dodać mąkę.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W między czasie przygotować dodatki. Po wyrośnięciu wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem. Posmarować ketchupem lub przecierem pomidorowym.
2.WYKONANIE DO DODATKÓW;
Ogórki odcedzić, pokroić w drobną kostkę i jeszcze raz odcedzić.
Cukinię odcedzić i pokroić w cienką kostkę.
Kiełbasę przekroić na pół na długości, ponownie przekroić na pół i pokroić w cienką kostkę.
Pieczarki odcedzić, pokroić w kostkę.
Składniki dodać na ciasto i piec w 180*C przez 30 minut.
Porady
PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ DO PIEKARNIKA O WYMIARACH: 43/37 CM
Komentarze