Pizza domowa na cienkim spodzie

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Pyszna domowa pizza na cienkim, kruchym spodzie. Doskonała na obiad dla całej rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    220g mąki krupczatki
    2 płaskie łyżeczki do pieczenia
    szczypta soli
    łyżka zimnego masła
    ok. 1/2 szklanki zimnego mleka
    oliwa do formy
    Sos:
    mała puszka lub słoik koncentratu pomidorowego
    łyżka bazylii
    łyżka oregano
    Wierzch:
    150g mozzarelli
    100g szynki
    50g szpinaku mrożonego
    1 mała cebula
    mała puszka kukurydzy
    1 pomidor
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowa na cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć wszystkie składniki ciasta (oprócz mleka), połączyć mąkę z masłem, aż powstaną grudki przypominające bułkę tartą. Porcjami wlewać mleko, aż będzie odstawać od ręki. Rozwałkować je na placek o srednicy ok. 30 cm. W formie wysmarowanej oliwą ułożyć placek.
  • 2. Przecier pomidorowy przełożyć do miseczki i wymieszać z bazylią oraz oregano. Posmarować placek.
  • 3. Ser i szynkę zetrzeć na tarce. Szpinak sparzyć na sitku. cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a pomidor w cienkie paski.
  • 4. Wyłożyć na placek połowę sera, szynkę, pomidor, szpinak, cebulę. Posypać kukurydzą i reszta sera.
  • 5. Piec w temp. 175 stopni przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować