Pizza domowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miękka i chrupiąca pizza na grubym cieście z ulubionymi przez moją rodziną dodatkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na dużą pizzę (na 4 osoby)
    500 g mąki
    5 dag drożdży
    3 łyżki oliwy z oliwek
    100 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    dodatki:
    200 g sera mozarella
    150 g goudy
    30 g fety
    150 g pieczarek
    1 łyżka oleju
    3 suszone pomidory
    10 plasterków kiełbasy krakowskiej
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    świeża bazylia
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cieplej wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić,aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki doprawić ziołami prowansalskimi i solą i podsmażyć na oleju. Czosnek i pomidory bardzo drobno posiekać a następnie wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawić bazylią, ziołami, solą i pieprzem. 50 g goudy zetrzeć na tarce, resztę pokroić w paseczki. Mozarellę pokroić w plastry.
  • 3. Ciasto rozwałkować na placek wielkości dużej blachy od piekarnika. W brzegi ciasta zawijać goudę pokrojoną w paseczki dociskając dość mocno aby się brzegi nie odwinęły. Środek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć pieczarki i kiełbasę, na samym wierzchu ułożyć plastry mozarelli. Piec w nagrzanym do 250 st C piekarniku przez ok 17 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować