1.Z cieplej wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić,aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki doprawić ziołami prowansalskimi i solą i podsmażyć na oleju. Czosnek i pomidory bardzo drobno posiekać a następnie wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawić bazylią, ziołami, solą i pieprzem. 50 g goudy zetrzeć na tarce, resztę pokroić w paseczki. Mozarellę pokroić w plastry.
3.Ciasto rozwałkować na placek wielkości dużej blachy od piekarnika. W brzegi ciasta zawijać goudę pokrojoną w paseczki dociskając dość mocno aby się brzegi nie odwinęły. Środek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć pieczarki i kiełbasę, na samym wierzchu ułożyć plastry mozarelli. Piec w nagrzanym do 250 st C piekarniku przez ok 17 min. Smacznego!
Komentarze