Pizza domowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie ma chyba osoby która nie lubiłaby pizzy. Jej wielu możliwości zaserwowania, łączenia składników. Jej wielkim miłośnikiem jest mój mąż i to z myślą o nim powstał ten przepis.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki :

    Ciasto :

    0,5 kg mąki pszennej
    50 g drożdży
    1 szkl. ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    0,5 łyżeczki cukru
    łyżeczka płaska soli

    Nadzienie :

    1 czerwona papryka
    0,5 kg pieczarek
    salami
    pół pętka kiełbaski
    25 dag żółty ser starty
    2 pomidorki
    sól
    pieprz
    oregano

    Sos :

    1 łyżka oliwy
    1 mała cebulka
    3-4 pomidorki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    cukier
    oregano
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Pizza Przekąski

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos :
    Cebulę obieramy kroimy i szklimy na patelni.
    Dodajemy pomidory (posiekane i bez skórki ) oraz pozostałe składniki.
    Gotujemy ok.15 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy liść laurowy.

    Ciasto :
    Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki
    przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
    Do mąki z solą dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto ( gdyby ciasto
    było twarde dodajemy jeszcze trochę wody). Na sam koniec dodajemy oliwę.
    Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek.

    Nadzienie :
    Paprykę myjemy i kroimy w paski usuwając gniazda nasienne.
    Na patelni rozpuścić masło. Obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki
    usmażyć doprawiając pod koniec solą i pieprzem.
    Kiełbaskę kroimy w okrągłe plastry.

    Na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia
    układamy placek.Smarujemy go sosem zostawiając 1 cm dookoła brzegów.
    Rozkładamy krążki papryki, a na nich układamy pieczarki i kiełbaskę.
    Następnie układamy salami i posypujemy startym żółtym serem i posypujemy oregano.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez 30 minut
    Wierzch możemy dodatkowo obłożyć plasterkami pomidorka .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować