Pizza domowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam od koleżanki, długo noszony w torebce... Zbyt długo bo ciasto okazało się rewelacyjne. Świetnie się z nim pracuje, i jest bardzo smaczne. Polecam

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 – 4 foremki o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    1kg mąki
    100g drożdży
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    3 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    600g pieczarek
    400g żółtego sera typu mozzarella
    300g lubionej wędliny
    100g wędzonego boczku
    100g przecieru pomidorowego
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    Kilka łyżek ketchupu
    Bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko i wodę podgrzać aby były ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zarobić gładkie elastyczne ciasto. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 lub 4 równe części, każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Przełożyć do foremek.
  • 2. Nadzienie: Pieczarki obrać i pokroić w dość grube plastry, przesmażyć na łyżce oleju lekko posolić. Mają pozostać jędrne i soczyste. Ser zetrzeć na tarce, boczek pokroić w kostkę razem z cebulą. Każde z ciast posmarować przecierem i delikatnie polać ketchupem, posypać ziołami. Ułożyć wędlinę, boczek, cebulkę. Każdą pizzę posypać serem. Przykryć ściereczkami i zostawić na 30 minut, do podrośnięcia. Po tym czasie piec w 200 stopniach przez ok 30 minut.

Porady

Rada: Ilość porcji zależna jest od grubości ciasta, na jaką zostanie rozwałkowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować