Pizza do odrywania

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taka zawijana pizza świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Wystarczy wyciągnąć rękę i oderwać sobie kawałeczek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 gotowy spód do pizzy (400 g)
    5 plastrów sera żółtego
    9 plastrów szynki
    po kawałeczku zielonej,czerwonej i żółtej papryki
    kawałek mozzarelli
    2 pomidorki koktajlowe
    keczup pikantny
    oregano

Pizza do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowy spód do pizzy rozwinąć i uformować z niego kwadrat o wymiarach 30 x 30 cm.
    Następnie pociąć go na 6 pasków o szerokości 5 cm.
    Paski posmarować keczupem i posypać oregano na każdym ułożyć po 3 półplasterki szynki i po 2 półplasterki sera żółtego.
    Bok pasków po jednej stronie ponacinać co kawałek tworząc 1 cm frędzelki.
    Tak przygotowane paseczki zwinąć w rulonik.
  • 2. Okrągła tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia
    i ułożyć na niej ruloniki jeden obok drugiego.
    Wierzch posmarować keczupem i rozłożyć pokrojone w drobną kosteczkę papryki, plasterki pomidorków i kawałki mozzarelli.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 25-30 minut.

Porady

Jeżeli chcemy więcej porcji można podwoić składniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy