Pizza Cztery Pory Roku

5 (182 ocen)

Przy takiej pizzy na pewno każdy znajdzie swój ulubiony kawałek...

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. mąki,
    1/4 kost. drożdży,
    1/2 szkl. letniej wody,
    łyżka oleju,
    szczypta soli,
    szczypta cukru.

    Farsz:
    15 dag pieczarek,
    1/2 pomidora, 125g mozarelli,
    10 dag startego żółtego sera,
    5 dag szynki.
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki przecieru pomidorowego,
    oregano,
    bazylia.
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza cztery pory roku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. We wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę zmieszać ze solą, dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godz. Ponownie wyrobić, wyłożyć na natłuszczoną okrągłą formę do pizzy.
  • 2. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Ciasto posmarować przecierem, na 1/4 ciasta ułożyć podsmażone pieczarki. Na 2 części ułożyć plasterki pomidora. Na 3 części ułożyć pokrojoną w paseczki szynkę. Mozarellę pokroić w plastry, plasterki przerwać na pół, ułożyć na ostatniej części pizzy i posypać jeszcze połową sera. Resztę sera rozsypać na całej pizzy. Całość oprószyć oregano i bazylią. Piec ok. 20 min w temp. 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować