Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto sosem z cebuli czosnku i śmietanki, polecam bo jest obłędna w smaku!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Na dwie duże pizze
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    2 czubate łyżki semoliny
    30 g drożdży świeżych
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    3/4 szklanki ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy

    Biały sos:
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy do sosu czosnkowego
    1 szklanka śmietanki 30%

    Wierzch:
    dowolna wędlina
    pieczarki
    ser mozzarella starty
    przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
    Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Biały sos 2. Biały sos:
    Cebulę posiekać drobniutko zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, wlać śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić.
  • ciasto z sosem 3. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym sosem,
  • z nadzieniem przed pieczeniem 4. układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Pieczarki Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować