Pizza cebulowo-czosnkowa z ziołami i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i wyrabiamy na jednolite ciasto.
2.Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy tez naciągnąć ciasto ręką na blaszkę, bez wałkowania), formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
3.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4.Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Ząbki czosnku również siekamy lub kroimy w cienkie plasterki.
5.Mieszamy w misce razem: cebulę, czosnek, zioła, przyprawę włoską oraz 5 łyżek oleju.
6.Na ciasto pizzowe przekładamy nasz farsz i wkładamy do piekarnika.
Komentarze