Pizza cebulowo-czosnkowa z ziołami i natką pietruszki

0 (0 ocen)

Prosta pizza, która zadowoli smakoszy cebuli i czosnku. Dodatek natki pietruszki uzupełnia jej smak.

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/3 kostki świeżych drożdży
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    sól, cukier do smaku

    Nadzienie:
    3 duże cebule
    15 ząbków czosnku
    2 łyżki ziół prowansalskich
    1 łyzka przyprawy włoskiej
    5 łyżek oleju rzepakowego

    natka zielonej pietruszki do posypania pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza cebulowo-czosnkowa z ziołami i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • ciasto 2. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy tez naciągnąć ciasto ręką na blaszkę, bez wałkowania), formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • cebula i czosnek 4. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Ząbki czosnku również siekamy lub kroimy w cienkie plasterki.
  • farsz 5. Mieszamy w misce razem: cebulę, czosnek, zioła, przyprawę włoską oraz 5 łyżek oleju.
  • nakładamy farsz 6. Na ciasto pizzowe przekładamy nasz farsz i wkładamy do piekarnika.
  • pieczemy 7. Pieczemy 20 minut.
  • posypujemy natka 8. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Pietruszka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować