Pizza carbonara

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

:-)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200g mąki
    1/2 szklanki ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    1-2 łyżek oliwy z oliwek
    łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    dodatki:
    6 plasterków boczku lub baleronu
    10 dkg pieczarek
    1 średnia cebula
    4 ząbki czosnku
    10 dkg sera żółtego
    2 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    sól, pieprz
    papryka słodka
    zioła prowansalskie
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza

Pizza carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać wodę i ostawić w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na suszej teflonowej patelni. przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Zdjąć z patelni. Baleron pokroić w paseczki i podsmażyć na pozostałym oleju. Ser zetrzeć na tarce. Jajka i śmietanę doprawić solą i pieprzem i roztrzepać.
  • Pizza przed upieczeniem 3. Ciasto podzielić na 2 części. Na natłuszczonej blaszce (20x25 cm) uformować w dowolny kształt z wysokim brzegiem. Na cieście rozłożyć cebulę, pieczarki i wędlinę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać połowa masy jajecznej, posypać serem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
  • Pizza carbonara 4. Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować