Pizza carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać wodę i ostawić w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na suszej teflonowej patelni. przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Zdjąć z patelni. Baleron pokroić w paseczki i podsmażyć na pozostałym oleju. Ser zetrzeć na tarce. Jajka i śmietanę doprawić solą i pieprzem i roztrzepać.
3.Ciasto podzielić na 2 części. Na natłuszczonej blaszce (20x25 cm) uformować w dowolny kształt z wysokim brzegiem. Na cieście rozłożyć cebulę, pieczarki i wędlinę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać połowa masy jajecznej, posypać serem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
4.Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Komentarze