Pizza - calzone prosto z grilla :)

4.49 (197 ocen)

Wpadłam na ten pomysł pewnego pięknego i bardzo gorącego popołudnia gdy miała przyjechać rodzina na grilla :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki,
    - opakowanie suszonych drożdży, (mogą być również świeże),
    - 1 jajko,
    - ½ szklanki letniej wody,
    - 2 łyżki oliwy,
    - spora łyżka soli.

    Farsz:
    - 1/2 kg pieczarek,
    - 10 większych plastrów szynki,
    - ser mozzarella ( 2 kulki ),
    - 1 duża cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 10 suszonych pomidorów wraz z olejem,
    - trochę ketchupu ( ja użyłam z kotlina: bazyliowo - czosnkowy:)),
    - sól, bądź przyprawa uniwersalna, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Grill

Pizza - calzone prosto z grilla :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta.
    Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy wodą i wyrabiamy. Jeśli jest zbyt lepiące dodajemy więcej mąki, a gdy za suche dolewamy jeszcze trochę wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na 1,5 godz.
    Do ciasta dodajemy naprawdę sporą łyżkę soli, aby miało smak.
    Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto około 5 – 10 minut. Rozwałkowujemy cienko, (ale nie za bardzo). Jak będzie za cienkie będzie się rozlatywać podczas zwijania.
  • 2. W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy farsz.
    Cebule i pieczarki drobno kroimy. Na 2 łyżkach oliwy smażymy cebulę, dodajemy pieczarki, smażymy tak długo aż całkowicie odparuje woda. Pieczarki powinny być porządnie przesmażone, aby nie puściły wody w trakcie pieczenia. Po odparowaniu wody przeciskamy czosnek przez praskę i smażymy jeszcze chwilę. Przyprawiamy, solą i pieprzem, bądź przyprawą uniwersalną.
    Pomidory mixujemy w blenderze w raz z połową oleju w którym siedziały :) Nie doprawiamy niczym dlatego, że są już słone.
  • Pizza - calzone. 3. ...Nakładamy farsz.
    Najpierw baza z suszonych pomidorów, na to odrobina ketchupu ( po kilka kropek). Następnie szynka, pieczarki i ser - ile uważacie za słuszne. Zwijamy formując coś ala pieroga.

    Najlepiej żeby pierogi były średniej wielkości wtedy nie rozlecą się przy przekładaniu na ruszt grilla.

    Uformowane pierogi przed położeniem na ruszt mogą sobie poleżeć około 30 minut, wtedy jeszcze Nam pięknie wyrosną :)
  • Pizza - calzone. 4. ... Układamy na dobrze rozżarzonym grillu. Gdy ciasto będzie już upieczone od spodu, przewracamy na drugą stronę. Około 10 minut z każdej strony jeśli grill jest naprawdę dobrze rozgrzany.

    To jest coś wspaniałego :)

    Voila!
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować